Werkgroep - Groene brigade

Coördinator: Guus van Roozendaal

Werkochtenden 2024-2025

2e zaterdag van de maand Oktober tot en met Maart. 08:45 - 12:00 
Najaar 2024:
Zaterdag 9 november.
Zaterdag 14 December.
Voorjaar 2025:
Zaterdag 11 januari.
Zaterdag 8 februari.
Zaterdag 8 maart.



Een keertje helpen ? Mail  Coördinator: Guus van Roozendaal













Zaterdag 12 oktober 2024: werkseizoen op de 2e zaterdag weer gestart

Het werkseizoen op de 2e zaterdag van de maand is weer gestart.

Deze keer aan de slag nabij BS Het Fonkelbos in Rijen. 

Hier hebben we in het verleden al een paar keer de bosstrook terug gesnoeid.

Zij zijn daar zelf bezig om het schoolplein te vergroten aan de kant van de Statenlaan.

Ook zaterdag 12 oktober zijn we daar met vereende krachten aan de slag gegaan.

Programma.

08.45 uur verzamelen bij ingang Heikantsestraat

09.00 uur Aanvang werkzaamheden

10.30 uur Koffie met wat lekkers.

12.00 uur Einde werk. Er is gelegenheid daarna een broodje te blijven eten.

Zaterdag 21 september 2024:
De Groene Brigade (NLGR) in actie tijdens
   World Cleanup Day en Burendag
tijdens de World Cleanup Day en Burendag.

Op zaterdag 21 september namen een aantal leden van de GB deel aan de World Clean UP Day en Burendag.

Dit in een samenwerkingsverband met het AZC, buurtvereniging Raakeind en Chaamseweg Schoon.

Het merendeel van de deelnemers hield zich bezig met het verzamelen van zwerfafval in een groot gebied.

Maar door het jaarrond inzetten van ZAPpers uit de deelnemende partijen bleef de hoeveelheid binnen de perken, al is het altijd teveel.

De deelnemers  van Groene Brigade hielden zich vooral bezig met een aantal andere werkzaamheden , zoals het maaien van een bloemenberm, snoeien Amerikaanse vogelkers en het verzetten van  het frame met spandoek, naar een perceel waar binnenkort wordt begonnen met het realiseren van de Wouwervallei, een project van o.a. de NLGR .

Voor, tijdens en na de werkzaamheden werd er goed voor de inwendige mens gezorgd in de vorm van koffie-thee met wat lekkers, en als afsluiting een lunch van en op het AZC.

Zaterdag 14 september 2024:
Bedank dag GB (NLGR) 

Leden van Groene Brigade bedankt.

Zaterdag 14 september kregen de leden van de Groene Brigade(NLGR) als dank voor hun vele werk een bedank dag aangeboden.

Coördinator Guus van Roozendaal had een gevarieerd programma samengesteld, dat begon op Golfclub Prinsenbosch met koffie en taart.

Daarna ging men na een presentatie van Erik-Jan Beenakkers een wandeling maken over de uitgestrekte golfbaan, waarbij hij de vele facetten van de natuur op de golfbaan de revue liet passeren.

Genietend van de zon stapte men daarna op de fiets om naar het volgende adres te gaan: Bavelseweg 119 van Adrienne en Ruud.

Hun uitgestrekte tuin is door hulp van de Groene Brigade twee jaar gelden aangeplant met plant materiaal dat ter beschikking was gesteld door Plan Boom en Brabants Landschap.

Na de rondgang door deze veelzijdige tuin stond er binnen een goedverzorgde lunch klaar.

Met een goedgevulde maag vertrok het gezelschap op de fiets naar het volgende adres:

Tonnie en Piet Swolfs aan den Besterd in Gilze, zij zijn hun bedrijf om aan het vormen van intensief naar extensief beheer.

Piet wist ons te boeien met een presentatie over de weg die hij moest nemen om een relatief nieuw product op te starten:  Vijf hectare Phaulonia bomen.

Nadat we ter plaatse het “nieuwe” bos hadden bekeken en ons verbaasde over de snelle groei van deze boom, was er tijd om de Alpaca’s te bewonderen en lekker na te borrelen .

Met vele nieuwe indrukken ging men daarna weer voldaan huiswaarts.

Donderdag 12 september:

Workshop onkruid wieden op het schoolplein OBS de Wildschut een succes.

Hoe kun je kinderen betrekken bij het onderhoud van hun eigen schoolplein? Dat vroeg juffrouw Sally zich steeds af. Ze heeft toen maar even contact gezocht met Guus van de Groene Brigade van Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR). Zou dit misschien iets zijn voor Sylvia van de Groene Brigade? Zij was immers opgevallen bij een onderhoudsbeurt door de GB tijdens een werkochtend door haar gedrevenheid bij het omgaan met onkruid op het schoolplein: door selectief te wieden blijft er ook voor insecten voedsel over.

Sylvia zag dat wel zitten en is meteen aan de slag gegaan om het onkruid rond het schoolplein te inventariseren en om een presentatie te maken.

Zo zat er dus een eerste groep kinderen op 12 september j.l. naar Sylvia en juffrouw Sally te luisteren en naar een presentatie te kijken over de soorten onkruid die rond het schoolplein zijn te vinden en waar zij op moesten letten.

Daarna konden de kinderen zelf aan de slag , geassisteerd door een paar opa’s en oma’s, ouders, leerkrachten en een paar leden van de Groene Brigade (NLGR).

Het was een groot succes , iedereen genoot op zijn eigen manier. Deze keer hebben twee groepen van twee klassen de workshop gevolgd. Bij de volgende workshop zullen de andere groepen aan de slag gaan om het onkruid te verwijderen.

NLGR: Zomer-2024 ... we zitten niet stil..

We gaan door met kleine klusjes.. een keertje helpen met snoeien, takkenrillen vechten etc. ? Mail: guus@natuurlijkgilzerijen.nl 

23 maart 2024:
Landelijke actie Schoon Belonen -2024:
Toonbeeld van samenwerking.

AZC, BV Raakeind, Chaamseweg Schoon en de Groene Brigade (NLGR) doen het samen.

Zaterdag 23 maar 2023 is het zo ver, de landelijke actie Schoon Belonen.

Wij, Groene Brigade van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) doen mee, samen met het AZC, 

Buurt Vereniging Raakeind en Chaamseweg Schoon.

Rond 08:45 zaterdagmorgen verzamelen we aan de Chaamse weg. Alle spullen liggen al klaar, en voor iedereen is er een bakje koffie en/of thee en voor de kinderen wat fris.

 In totaal doen zo’n 30 deelnemers mee, om de buurt weer schoon te maken. Deelnemers van het AZC helpen ook mee, gezellig word er voor aanvang gekletst, waar nodig in het Engels en met handen en voeten.

 Om 09:00 worden de groepjes op weg gestuurd. Eerst word de weg van Chaam aangepakt. Fanatiek wordt alle zwerfafval verzameld. Blikjes worden apart gehouden, daar zit immers statiegeld op. 

We staan ervan te kijken wat er zoal weggegooid wordt.

 Een ander groepje gaat aan de Bredase dijk een hoek vrijzetten, vele takken worden gerooid en tot takkenrillen omgevormd. Twee man gaan naar OBS de wildschuit, om daar de zaak mooi te maken.

 Er komen enkele hagelbuien langs, zelfs even zo erg dat er in een auto geschuild wordt. Het mocht de pret niet drukken.

Rond 10:30 is het tijd voor Koffie met worstenbrood en voor de vegetariërs een appelflap. Aan de Ramadan wordt ook gedacht. De moslims krijgen de appelflappen meet naar huis, zodat ze deze na zonsondergang kunnen opeten.

Maar het was nog niet gedaan, na de koffie gaat het richting Gilze om nog meer zwerfafval te verzamelen.

En de andere karwijen worden ook afgerond.

Om 12:00 zit het karwei er op.  Op naar het AZC gebouw 45 voor de groepsfoto. 

Daarna wordt bij een lekkere lunch nagepraat en genoten van deze bijzondere ochtend.

kijk hier naar de complete foto-rapportage


Zaterdag 10 februari 2024

Werkochtend: 
Knotten wilgen Sportpark Verhoven. 

Zaterdag 10 februari lag de voetbalparkeerplaats er verlaten bij, geen voetbal ivm carnaval. Een uitgelezen gelegenheid om als Groene Brigade aan de slag te gaan om een aantal knotwilgen te knotten. Hiernaast een impressie.

Werkochtend: Zaterdag 9 December 2023:
Bijenstal en Voedselbos

Zaterdag 9 december 2023 is het weer de 2e zaterdag van de maand en dan trekt de Groene Brigade van de NLGR (Natuur en Landschapsvereniging Gilze en Rijen) er op uit om Gilze en Rijen (in dit geval Gilze) weer wat mooier te maken.
Dit keer heeft Groene Brigade Coördinator Guus van Roozendaal het strijdplan opgevat om het groen rond de bijenstal te kortwieken, en de takken een nieuwe toekomst te geven als takkenril bij het voedselbos.
Afgelopen week was het ook de dag van de vrijwilliger en dat wordt vandaag gevierd met een afsluitende lunch na de werkochtend. Maar eerst moet er nog gewerkt worden.
 
Na de gebruikelijke veiligheidsinstructie (vast afgesloten met “let goed op elkaar”) gaan we in 2 groepen aan de slag, een groep bij de bijenstal en een groep bij het voedselbos.  Het fietspad wordt met oranje pionnen afgezet. Het snoeien kan beginnen.
Als snel komt de bijenstal meer en meer achter de struiken tevoorschijn. De takken worden op de aanhangwagen gelegd en gelost bij het voedselbos en aldaar tot takkenrillen verwerkt.
 
Halverwege komt toevallig Hoffotograaf Cor de Kok van het weekblad Gilze en Rijen langs met de kruiwagen op weg om een Kerstboom te kopen.  De opbrengst van deze kerstboomverkoop gaat naar het goede doel van delotgenoten.nl
Maar Cor belooft ook terug te komen om een groepsfoto te maken. En zo geschiedt. 

Kwart over tien wordt het werk tijdelijk stilgelegd voor koffie met worstenbrood, gedoneerd door de Bijenstal. We laten het ons goed smaken.
Tijdens de koffie verteld Cees van Leuven voorzitter bijenhouders vereniging St. Ambrosius over de Hoornaar, een plaag voor de Hollandse bijen en imkers.
 
Na een tijdje begint het weer te kriebelen, en gaan we weer naar buiten, om bomen en struiken ruimte te geven om verder uit te groeien.
 
Rond 12 uur wordt de tafel gedekt met allerlei lekkers. Jolanda van het voedselbos heeft overheerlijke pompoensoep gemaakt.  Na een eerste kop smult menigeen nog van een tweede.
Ook de verse broodjes deze keer van een Rijense warme bakker laten zich goed smaken.
 
Een mooie afsluiting van een mooi jaar met dank aan de vele vrijwilligers van de Groene brigade, Bijenstal en Voedselbos.

Werkochtend: Zaterdag 11 november 2023: 

de Groene Brigade (NLGR) trekt er op uit.

Vanmorgen zijn 16 vrijwilligers van De Groene Brigade van de NLGR bezig geweest om de poel aan de achterstraat in Rijen “vrij te zetten”.
 
Ongelofelijk als je de foto voor en na vergelijkt, het is niet zoek de verschillen maar zoek de overeenkomsten.
De boom en de kromme tak aan de linkerkant verraden dat het toch echt dezelfde plaats is.
 
Waar gesnoeid werd, worden de takken verzameld om er fraaie takkenrillen van re maken, waar de dieren zich weer in kunnen verstoppen.
En tegelijkertijd wijzen ze de wandelaars van het Ommetje “Blok en Broek” de weg.
Deze morgen hebben we ook de wandelroute waar deze hetzelfde blijft, alle pijlen van een naambordje voorzien.
Zodat de wandelaar altijd weet welk Ommetje men wandelt.
Binnenkort wordt de vernieuwde route opengesteld.
 
Om 08:45 verzamelde de vrijwilligers bij de poel en na de nodige (veiligheid) instructie gaat iedereen aan de slag. Veiligheid staat voorop, want het moet vooral leuk blijven.
Rond 10:15 wordt het gereedschap neergelegd voor koffie met een lekker warm worstenbroodje en wat kletspraat. En peperkoek.
Na enige tijd begint het weer te kriebelen en gaan we weer aan het werk om de poel verder zichtbaar te maken.
En worden de laatste naambordjes onder de pijlen van het ommetje geschroefd.
 
Rond 11:45 wordt al het gereedschap bij elkaar gezocht en geteld. Lijkt erop dat we niks achterlaten.
Maar de takkenrillen vertellen het verhaal wat er vanmorgen aan werk verstouwd is. En de poel die ligt te schijnen in de zonnestralen.
 
Bij het verlaten van de poel kijken we nog een keer achterom, de eerste vogeltjes zien we al rondscharrelen bij de nieuwe muurtjes.
 
Op na de 2e zaterdag van December, dan trekt de Groene Brigade er weer op uit.
.

Werkochtend: 14 oktober 2023 - Eerste reguliere opknap dag

Zaterdag 14 oktober was de eerste reguliere opknap dag van de Groene Brigade van seizoen 2023-2024. Deze keer is het Ommetje Blok en Broek aangepakt. De Poel, De Bunker en het Munitiehuisje zijn weer zichtbaar gemaakt. Zodat straks het aangepaste Ommetje Blok en Broek weer te wandelen is. Deze Keer Koffie met worstenbrood in het veld, met dank aan Sylvia.


Groene brigade

Werken in de natuur. Lekker met je handen, met een schop of een zaag. Wilgen knotten of een poel opschonen. In samenspraak met de gemeente, Staatsbosbeheer of het Waterschap. Van september tot april, elke tweede zaterdag van de maand. Kleinere klussen doen wij het hele jaar door, vaak op doordeweekse dagen.