Werkgroep Wandelingen

Coördinator Adrie van Rijsbergen
  • Flyer: Ommetje Klein Heike , Sporenzoeker Klein Heike
  • Flyer: Ommetje Leemkuilen , Sporenzoeker Leemkuilen
  • Flyer: Ommetje Blok en broek, Sporenzoeker Blok en Broek (vernieuwd)
  • Flyer: Ommetje Vijf Eiken  LET OP! : Onderaan deze pagina de schets van de omleiding.
    De omleidingsroute is uitgepijld.

  • Georganiseerde Ommetjes

    Met gids en maximaal 15 deelnemers

    Data
    • Ommetje Leemkuilen : Zondag 6 augustus 2023 (Zomer) -> zie verslag hieronder
    • Ommetje Klein Heike : Zondag 5 november 2023 (Herfst)   -> zie verslag hieronder
    • Ommetje Blok en Broek : Zondag 4 februari 2024 (Winter)   -> zie verslag hieronder
    • Ommetje Vijf Eiken : Zondag 5 mei 2024 (Lente) 
    • Ommetje Blok en Broek : Zondag 4 augustus 2024 (Zomer) 
    • Ommetje Vijf Eiken : Zondag 3  november 2024 (Herfst)

    Zondag 4 Februari 2024 :
    Wandeling met gids en
    heropening Ommetje Blok en Broek – Hulten

    Zondag 4 Februari 2023 gaat  voor Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) de boeken in als een dag met  eerst een geslaagde wandeling met Gids Willem Post en daarna de mooie heropening van Ommetje Blok en Broek in Hulten door Wethouder Corné Machielsen en voorzitter NLGR Sietske de Regt.

    Ommetje met Gids van 10:00 tot 12:00

    Om 09:45 draai ik, wandel coördinator NLGR Adrie van Rijsbergen de parkeer plaats op bij restaurant Stad Parijs in Hulten.

    Het is nog rustig op de parkeerplaats! Maar daar komt snel verandering in. Allereerst arriveert gids Willem Post. Met zijn 87 jaar een enthousiaste IVN-gids waar we als ouder jongeren nog veel van kunnen leren.

    Rond 10:00 zijn alle deelnemers present en kan de wandeling beginnen.

    Ik geef als wandel coördinator de aftrap en daarna neemt gids Willem Post het over.


    Hij leidt ons veilig naar de overkant van de drukke rijksweg en zo belanden we in natuurgebied het Blok.
    Daar wacht ons een eerste verassing. Willem heeft eerder een bijzondere Tongvaren op de restanten van de Bunker ontdekt, en laat ons zelf de varen ontdekken. Ieder kan ook de bunker verkennen, een enkeling waagt zich zelfs in de bunker. Je moet er doorheen kruipen en oppassen voor de bladeren en zand die zich erin verzameld heeft. Het is bijzonder  dat deze bunker nog te verkennen is. De bunker is meer zichtbaar in dit vernieuwde ommetje Blok en Broek.

    Na de bunker gaat de wandeling verder, onderweg verteld Willem ons over de sparren die on-topt zijn om de vliegtuigen veilig te laten landen.

    Ook vertelt hij over de hazelaar, waar bij hij zelf even moet zoeken naar het vrouwelijk bloempje. Het mannelijke zaad is eenvoudiger te ontdekken.

    Na een paar bochtjes staan we voor een gebouwtje, waarschijnlijk een munitiehuisje. Muren van have meter moest beschermen tegen het pief-poef-paf (aldus de gids) wat buiten de muren gebeurde.

    Verder gaat het door het Blok, we leren veel van Gids Willem, die met zijn 87 jaar nog flink doorstapt.

    Even later verlaten we het blok, steken weer de weg over en na een klein stukje Fietspad, slaan we rechtsaf naar het Kerkplein van Hulten. Hier staat het nieuwe infobord, welke later vandaag onthult zal worden. Ook kan men de kapel in, voor een rustig moment.

    Nog even de wandeling afwerken. Gelukkig blijft het nagenoeg droog, we steken een beekje over, waar het water hoog staat, water geremd door sluizen.

    Verder langs een oude beuk van ongeveer 300 jaar aan de achterstraat en langs een poel, die onlangs weer zichtbaar is gemaakt door de Groene Brigade na flink snoeiwerk.

    Van een aantal takken is een egel opvang gemaakt, zo verteld Groene brigade vrijwilliger Adri.

    Het laatste stukje gaat terug via Broekdijk, waar een stevige wind met motregen probeert het goede humeur aan te tasten, maar dat mislukt. Het laatste stukje stappen we lekker door en komen na 5,2 km weer terug bij het startpunt.

    We nemen afscheid van onze Gids met dank voor de vele interessante verhalen. Alle deelnemers krijgen een folder van de route, zodat deze nog eens in ander jaargetijde gelopen kan worden.

    We nemen afscheid met de mededeling dat over 3 maanden weer een ander Ommetje gelopen kan worden. Dan staat ommetje vijf eiken op het programma, aanmelden kan nu al via : info@natuurlijkgilzerijen.nl

    Maar het is nog niet gedaan, de vernieuwde route wordt vandaag ook officieel ge-heropend.

    Corné Machielsen, wethouder van Gilze Rijen heeft samen met zijn vrouw het ommetje meegewandeld en zal later vandaag de officiële heropening voor zijn rekening nemen.

    Eerst overbruggen we de afstand van startpunt Stad Parijs naar dorpshuis “The Chump” in Hulten.

    Heropening van Ommetje Blok en Broek in Hulten 12:30

    Na het ommetje Blok en Broek, kunnen we eerst opwarmen met Koffie/thee en een Brabants worstenbroodje.

    Een aantal wandelaars schuiven nog even aan, en ook vele genodigden, we genieten van de gastvrijheid van dorpshuis “The Chump”.

    Net voor 12:30 wordt iedereen vakkundig naar buiten gedirigeerd. Op naar het nieuwe info bord.

    Wethouder Corné Machielsen, die de wandeling net meegelopen heeft, spreekt zijn dank uit over gids Willem Post, een voorbeeld voor vele jongere. In een korte speech wijdt Corné uit over de aanloopt van het ommetje, dankt ieder die dit mogelijk maakt, en dan is het moment suprême aangebroken.

    Samen met Voorzitter NLGR Sietske de Regt onthult hij het nieuwe infobord op het kerkplein in Hulten.

    Groene Brigade coördinator Guus sluit de speeches af met dankzegging aan zijn groene brigade die de route vrij heeft gemaakt na veel snoeiwerk, en alle bordjes en pijltjes op de juiste plaats hebben gezet. En natuurlijk niet te vergeten Carla die de borden en de route flyers heeft ontworpen.

    Terug naar de warmte van dorpshuis “The Chump”… waar wordt nagenoten van koffie, thee en ander lekkers.

    Ommetje Klein Heike: Zondag 5 November 2023

    Nat maar voldaan

    Verslag: Adrie van Rijsbergen

    Het Ommetje Klein Heike van zondag 5 november begon om 10:00 droog en eindigde droog rond 12:00.
    In het begin nog droog leidde Gids Frans Jansen ons van het startbord richting Langereit.
    Terwijl ik nog even op en neer naar de auto rende om mijn telefoon op te halen.
    We liepen voor de veiligheid aan de overkant op het fietspad, zodat we niet werden verrast door een eventuele achteropkomende fietser.
    Net voor dat we de voorrangsweg overstaken richting Langereit zagen we wat de afgelopen storm Ciaran had aangericht, een boom halverwege afgebroken.
    Op de Langereit vertelde Frans ons over de karakteristieke boerderijen, de opbouw van een paddenstoel (welke al afgeknapt in de berm lag) en 
    de gal die aan de bomen hing.
    Hij vertelde dat hij van de week de schoolkinderen had laten zien dat er soms ook wormpjes in de eikels zaten, spontaan werd dit het verjaardag uitje voor een van de kinderen die de volgende dag jarig was.
     
    Terwijl het stevig doorregende, werd uit de doeken gedaan hoe de Langereit was ontstaan.
    Op de Bavelse weg keken we uit op een langgevelboerderij, althans als je goed keek.
     
    Halverwege de Bavelseweg staken we de weg over naar een poel.
    Het laatste stuk ging door het grasland, een ware test voor de wandelschoenen. Die van mijn waren aan het eind door en door nat. Het was inmiddels wel gestopt met regenen.
     
    Onderweg vertelde Frans nog over het afweergeschut, waar hij als kleine rondom speelde. Zijn ouders hadden daar ander herinneringen aan.
     
    Na ruim 5 km kwamen we terug bij het startbord, een mooie ervaring rijker.
    Voor een bakkie bij D’n Brooij waren we te door nat.
     
    Na dankzegging voor gids Frans ging ieder huiswaarts om alle kleding en schoenen weer droog te laten worden. Ieder kreeg een folder van het ommetje mee, zodat het ommetje ook bij ander weer kan worden gewandeld

    NLGR: Wandeling met Gids: Ommetje Leemkuilen: Zondag 6 Augustus 2023: Verslag : Eugenie de Weert


     Op een zondag die dreigde in het water te vallen trokken we, uitgedost in regenkleding, ten velden….voor de NLGR-wandeling “Ommetje Leemkuilen” met organisator Adrie van Rijsbergen en onze Natuurgids Mari Verkade (IVN, Natuur Educatie).

    Terwijl het eerder die ochtend met bakken uit de hemel kwam, vertrokken we droog.

    Onderweg werd er gezellig gekletst en ook geluisterd naar de leerzame info van de gids.

    De wandeling begon langs de oude steenfabriek en de afgegraven leemgrond, waar de route z’n naam aan dankt, de zogenaamde Leemkuilen. Duidelijk te zien in het landschap aan de strak afgebakende laag liggende grond, een aanzienlijk hoogteverschil. In de groep hoorde ik al vertellen dat één van deze ‘leemkuilen’ vroeger werd gebruikt als ijsbaan in de winter.

    De route gaat verder over de meest charmante paden en lanen en onderweg vertelde Mari allerlei info over het landschap beheer en allerlei weetjes van de natuur. Zo werden we gewezen op ‘takkenrillen’; netjes verzameld snoeihout wat langs de paden ligt. Deze worden op die manier overgroeid door braam- en andere struiken waar egeltjes onder kunnen overwinteren en kleine vogeltjes in kunnen nestelen. En ik maar denken; het is er neergelegd om -terug te geven aan de natuur-, dat is het natuurlijk ook. Maar dat het dan eerst nog jaren gebruikt wordt door allerlei diertjes, had ik nog niet zo in de gaten.

    Even later stopt onze gids weer, bij een gedeeltelijk ‘afgebladerde’ beuk. Niet door open vuur, verteld Mari, maar door zonlicht….aan de andere kant van de pad is waarschijnlijk wat gekapt of gesnoeid waardoor een deel van de stam in de felle zon komt te staan en deze dan verschroeid. Maar de natuur zou de natuur niet zijn, als het zichzelf niet probeert te herstellen. Als je

    goed kijkt zie je onder de beschadigde dat de boom de wond alweer sluit met nieuw hout. Deze beuk overleeft het wel.

    Dat is anders voor een boom even verderop. Daar pronkt een mooie honingzwam hoog op een dode boom. Paddenstoelen of zwammen op een boom? Dat betekent 100% dat deze boom dood is.

    We steken de Langenbergseweg over en vervolgen de wandeling langs het waterwingebied Gilze. De gids wijst naar een bosje met de zwarte den. Bij deze dennen kun je zien hoe oud hij is door te tellen van tak-naar-tak. Elk jaar vormt hij takken op 1 hoogte en een jaar later weer op de volgende hoogte, zit er een korter stuk tussen de takken….dan had ie even een slechtere groei. Mari draagt een tas vol verrassingen waar hij zo nu en dan wat uit tevoorschijn tovert ter illustratie. Hij laat een dwarsdoornede van een, nog niet rijpe, dennenappel zien met de zaden nog binnenin.

    Hij had ook veel info over zijn favoriete vogel, de (groene) specht. Vertelde hoe deze vogels zó goed kunnen horen dat ze een rups in een boom kan horen knagen. Iets daarboven maakt de specht een gat, en schiet er zijn superlange tong met aan het einde een harpoen op z’n nietsvermoedende prooi. Gids Mari haalt zelfs zo’n tong van een specht uit z’n tas. Dit maakt het verhaal nog boeiender.

    Dat spechten ook jonge vogeltjes uit nestkastjes roven door het gat groter te hakken, hoorde ik met verbazing aan. Kijk daar!, wat een toeval….daar hangt een kastje, duidelijk geroofd door een specht.

    Een hoop kennis van de natuur rijker kwamen we droog weer terug bij het startpunt de Hooikar. Een geslaagde wandeling en een mooie route, en dát gewoon in eigen gemeente. Dankjewel NLGR voor de organisatie en IVN-gids Mari voor de leerzame aanvulling.

    Voor nog meer foto's: Klik hier.

    Aanvulling NLGR: de eerstvolgende georganiseerde wandeling is op de eerste zondag van November: zondag 5 November. Dan zullen we Ommetje Klein Heike gaan lopen.

    Wandelingen

    Inmiddels heeft NLGR een viertal Ommetjes uitgezet. Wandelingen door onze eigen gemeente, die laten zien hoe mooi en gevarieerd de omgeving hier is. Niet meer dan een kilometertje of vijf. Genoeg voor een frisse neus en wat beweging. Begin- en eindpunt is een gezellig café of restaurant. De routebeschrijvingen kun je hier downloaden: