Werkgroep Wandelingen

Coördinator Adrie van Rijsbergen
 • Flyer: Ommetje Klein Heike , Sporenzoeker Klein Heike
 • Flyer: Ommetje Leemkuilen , Sporenzoeker Leemkuilen
 • Flyer: Ommetje Blok en broek
 • Flyer: Ommetje Vijf Eiken
 • LET OP! : Ommetje Vijf Eiken kan tijdelijk niet compleet gelopen worden i.v.m. ondertunneling spoor N631- Oosterhoutseweg. zie de schets onderaan deze pagina.
 • Georganiseerde Ommetjes

  Met gids en maximaal 15 deelnemers

  Data
  • Ommetje Leemkuilen : Zondag 6 augustus -> zie verslag hieronder
  • Ommetje Klein Heike : Zondag 5 november   -> zie verslag hieronder
  • Ommetje Blok en Broek : Zondag 4 februari 2024
  • Ommetje Vijf Eiken : Zondag 5 mei 2024 

  Ommetje Klein Heike: Zondag 5 November

  Nat maar voldaan

  Ommetje Klein Heike: Zondag 5 November

  Nat maar voldaan

  Verslag: Adrie van Rijsbergen

  Het Ommetje Klein Heike van zondag 5 november begon om 10:00 droog en eindigde droog rond 12:00.
  In het begin nog droog leidde Gids Frans Jansen ons van het startbord richting Langereit.
  Terwijl ik nog even op en neer naar de auto rende om mijn telefoon op te halen.
  We liepen voor de veiligheid aan de overkant op het fietspad, zodat we niet werden verrast door een eventuele achteropkomende fietser.
  Net voor dat we de voorrangsweg overstaken richting Langereit zagen we wat de afgelopen storm Ciaran had aangericht, een boom halverwege afgebroken.
  Op de Langereit vertelde Frans ons over de karakteristieke boerderijen, de opbouw van een paddenstoel (welke al afgeknapt in de berm lag) en 
  de gal die aan de bomen hing.
  Hij vertelde dat hij van de week de schoolkinderen had laten zien dat er soms ook wormpjes in de eikels zaten, spontaan werd dit het verjaardag uitje voor een van de kinderen die de volgende dag jarig was.
   
  Terwijl het stevig doorregende, werd uit de doeken gedaan hoe de Langereit was ontstaan.
  Op de Bavelse weg keken we uit op een langgevelboerderij, althans als je goed keek.
   
  Halverwege de Bavelseweg staken we de weg over naar een poel.
  Het laatste stuk ging door het grasland, een ware test voor de wandelschoenen. Die van mijn waren aan het eind door en door nat. Het was inmiddels wel gestopt met regenen.
   
  Onderweg vertelde Frans nog over het afweergeschut, waar hij als kleine rondom speelde. Zijn ouders hadden daar ander herinneringen aan.
   
  Na ruim 5 km kwamen we terug bij het startbord, een mooie ervaring rijker.
  Voor een bakkie bij D’n Brooij waren we te door nat.
   
  Na dankzegging voor gids Frans ging ieder huiswaarts om alle kleding en schoenen weer droog te laten worden. Ieder kreeg een folder van het ommetje mee, zodat het ommetje ook bij ander weer kan worden gewandeld

  NLGR: Wandeling met Gids: Ommetje Leemkuilen: Zondag 6 Augustus: Verslag : Eugenie de Weert


   Op een zondag die dreigde in het water te vallen trokken we, uitgedost in regenkleding, ten velden….voor de NLGR-wandeling “Ommetje Leemkuilen” met organisator Adrie van Rijsbergen en onze Natuurgids Mari Verkade (IVN, Natuur Educatie).

  Terwijl het eerder die ochtend met bakken uit de hemel kwam, vertrokken we droog.

  Onderweg werd er gezellig gekletst en ook geluisterd naar de leerzame info van de gids.

  De wandeling begon langs de oude steenfabriek en de afgegraven leemgrond, waar de route z’n naam aan dankt, de zogenaamde Leemkuilen. Duidelijk te zien in het landschap aan de strak afgebakende laag liggende grond, een aanzienlijk hoogteverschil. In de groep hoorde ik al vertellen dat één van deze ‘leemkuilen’ vroeger werd gebruikt als ijsbaan in de winter.

  De route gaat verder over de meest charmante paden en lanen en onderweg vertelde Mari allerlei info over het landschap beheer en allerlei weetjes van de natuur. Zo werden we gewezen op ‘takkenrillen’; netjes verzameld snoeihout wat langs de paden ligt. Deze worden op die manier overgroeid door braam- en andere struiken waar egeltjes onder kunnen overwinteren en kleine vogeltjes in kunnen nestelen. En ik maar denken; het is er neergelegd om -terug te geven aan de natuur-, dat is het natuurlijk ook. Maar dat het dan eerst nog jaren gebruikt wordt door allerlei diertjes, had ik nog niet zo in de gaten.

  Even later stopt onze gids weer, bij een gedeeltelijk ‘afgebladerde’ beuk. Niet door open vuur, verteld Mari, maar door zonlicht….aan de andere kant van de pad is waarschijnlijk wat gekapt of gesnoeid waardoor een deel van de stam in de felle zon komt te staan en deze dan verschroeid. Maar de natuur zou de natuur niet zijn, als het zichzelf niet probeert te herstellen. Als je

  goed kijkt zie je onder de beschadigde dat de boom de wond alweer sluit met nieuw hout. Deze beuk overleeft het wel.

  Dat is anders voor een boom even verderop. Daar pronkt een mooie honingzwam hoog op een dode boom. Paddenstoelen of zwammen op een boom? Dat betekent 100% dat deze boom dood is.

  We steken de Langenbergseweg over en vervolgen de wandeling langs het waterwingebied Gilze. De gids wijst naar een bosje met de zwarte den. Bij deze dennen kun je zien hoe oud hij is door te tellen van tak-naar-tak. Elk jaar vormt hij takken op 1 hoogte en een jaar later weer op de volgende hoogte, zit er een korter stuk tussen de takken….dan had ie even een slechtere groei. Mari draagt een tas vol verrassingen waar hij zo nu en dan wat uit tevoorschijn tovert ter illustratie. Hij laat een dwarsdoornede van een, nog niet rijpe, dennenappel zien met de zaden nog binnenin.

  Hij had ook veel info over zijn favoriete vogel, de (groene) specht. Vertelde hoe deze vogels zó goed kunnen horen dat ze een rups in een boom kan horen knagen. Iets daarboven maakt de specht een gat, en schiet er zijn superlange tong met aan het einde een harpoen op z’n nietsvermoedende prooi. Gids Mari haalt zelfs zo’n tong van een specht uit z’n tas. Dit maakt het verhaal nog boeiender.

  Dat spechten ook jonge vogeltjes uit nestkastjes roven door het gat groter te hakken, hoorde ik met verbazing aan. Kijk daar!, wat een toeval….daar hangt een kastje, duidelijk geroofd door een specht.

  Een hoop kennis van de natuur rijker kwamen we droog weer terug bij het startpunt de Hooikar. Een geslaagde wandeling en een mooie route, en dát gewoon in eigen gemeente. Dankjewel NLGR voor de organisatie en IVN-gids Mari voor de leerzame aanvulling.

  Voor nog meer foto's: Klik hier.

  Aanvulling NLGR: de eerstvolgende georganiseerde wandeling is op de eerste zondag van November: zondag 5 November. Dan zullen we Ommetje Klein Heike gaan lopen.

  Ommetjes

  Wandelingen

  Inmiddels heeft NLGR een viertal Ommetjes uitgezet. Wandelingen door onze eigen gemeente, die laten zien hoe mooi en gevarieerd de omgeving hier is. Niet meer dan een kilometertje of vijf. Genoeg voor een frisse neus en wat beweging. Begin- en eindpunt is een gezellig café of restaurant. De routebeschrijvingen kun je hier downloaden: